Sextortion

 Sextortion

Sextortion is een samentrekking van twee woorden: ‘sex’ en ‘extortion’. Dat is het Engelse woord voor ‘afpersing’. Letterlijk betekent het woord dus ‘afpersing door middel van seks’. Vaak gaat het dan om het dreigen met het publiceren van naaktbeelden. De afperser beschikt over deze beelden, of zegt erover te beschikken, en zal de beelden publiceren als niet aan de wensen wordt voldaan.

Honderdduizend euro schade

Afpersers hebben in 2019 zo’n honderdduizend euro verdiend aan sextortion. Een enorm bedrag. Er wordt vaak gedreigd om naaktfoto’s te openbaren. De politie pakte er in 2019 een groep tieners voor op. Ze deden zich voor als vrouw op sociale media, zorgden ervoor dat het gesprek seksueel getinte inhoud kreeg, en vroegen het mannelijke slachtoffer een naaktfoto te sturen.

Zodra de naaktfoto binnen was, dreigden ze het slachtoffer met publicatie. Veel slachtoffers maakten geld over om te voorkomen dat de beelden gepubliceerd zouden worden.

Is het raadzaam geld over te maken?

Het is niet raadzaam geld over te maken naar afpersers. Het is immers niet duidelijk of de beelden niet dan alsnog worden gepubliceerd. Misschien stopt het ook wel niet bij chantage met naaktbeelden, maar kan het zomaar richting afpersing in algemene zin gaan. Bijvoorbeeld door te dreigen met geweld, of met doodslag.


Wie gehoor geeft aan de afperser, baant de weg vrij voor nog meer leed. Daarom kunnen slachtoffers beter geen geld geven.

Juridische hulp inschakelen

Het is makkelijk om te zeggen: ‘Maak geen pikante beelden van jezelf’, maar het leed is al geschied. Daarom is het belangrijk om juridische hulp in te schakelen. Een slachtofferadvocaat kan helpen om een zaak te maken van de sextortion. Een advocaat kan zorgen voor wat extra steun.

Andersom kan het ook: wie verdacht wordt van sextortion, kan daar juridische hulp voor krijgen. In Nederland heeft iedereen recht op een advocaat. Hoe schrijnend de kwestie ook moge zijn.

Related post