Het efficiënt boekhouden met een boekhoudprogramma

 Het efficiënt boekhouden met een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma heeft als doel om je administratie te structureren en om op orde te houden. Wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt kan deze dit gemakkelijk bijhouden voor je. Een boekhoudprogramma kun je gebruiken voor alle administratie. Het wordt vooral gebruikt door ondernemers die zelf boekhouden. Het is goedkoper dan wanneer je een boekhouder inschakelt.

Wat kun je doen met een boekhoudprogramma?

Vroeger werd het boekhouden handmatig gedaan en het bijhouden was veel werk. Als je een onderneming hebt moet je boekhouden. Hier kan een boekhoudprogramma mee helpen. De administratie blijft geordend en is gestructureerd. Het programma kan automatische berekeningen voor je maken voor de belastingaangifte.

Waarom heeft een boekhoudprogramma voordelen?

Als je het boekhouden doet met een boekhoudprogramma heb je al een voordeel dat het minder tijd kost om het boekhouden te doen. Een groot voordeel is de tijdsbesparing. De voordelen die het boekhoudprogramma nog heeft zijn:

·        Het overzicht houden van je administratie

·        Het boekhouden is snel gedaan

·        Het boekhoudprogramma maakt automatische berekeningen

·        Het is gemakkelijker in gebruik

·        Automatische updates van fiscale regels

·        Het altijd toegang hebben van je administratie online

·        Sneller je aangifte kunnen doen vanuit je boekhoudprogramma

Welke administratie kun je bijhouden met een boekhoudprogramma?

De belastingdienst stelt eisen aan de administratie die je moet opnemen in het boekhouden. Je hebt volledige inzicht in de financiële positie van je onderneming. Je zou bij kvk kunnen kijken welke eisen je nodig hebt en als je meer informatie wilt hierover. Alle administratie van je onderneming ben je verplicht bij te houden. Enkele voorbeelden zijn:

·        De facturen (ontvangen en uitgaande facturen)

·        De kasadministratie

·        De urenadministratie

·        De reisadministratie

·        Belastingen (inkomsten en de btw)

·        De correspondentie met bedrijven (e-mails etc.)

De basisgegevens administratie van je boekhouden moet je minimaal zeven jaar bewaren. Dat geld vooral voor de basisgegevens. Dat houdt in dat je de loonadministratie, voorraadadministratie, grootboek, de in en verkoop administratie en de debiteuren en crediteurenadministratie bewaard. Gegevens over onroerende zaken bewaar je minimaal 10 jaar. Een boekhoudprogramma kan de bewaartermijn voor je bijhouden van je administratie.

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Er zijn meerdere boekhoudprogramma’s die voldoen aan de eisen. Je kunt tijdens het uitzoeken van een programma letten op een aantal punten. Hier de punten op een rij voor je:

Wil je online of offline boekhouden?

Als je een ondernemer bent die vaak zich verplaatst dan kun je beter kiezen voor een boekhoudprogramma waarmee je online kunt. Je kunt de boekhouding inzien overal, waar je ook je bevindt. Dat kan handig zijn wanneer je gegevens nodig hebt tijdens een meeting. Het kan dan direct.

Kijk naar de functionaliteiten van een boekhoudprogramma?

Alle boekhoudprogramma’s voldoen aan de minimale eisen. Als je er een uitkiest zou je kunnen kijken wat je wensen en eisen zijn en wat je vooral nodig hebt. Kies dan voor programma dat meerdere mogelijkheden biedt.

Het kijken naar koppelingen met andere programma’s

Kijk naar een programma die meer koppelingen van financiële data en systemen aanbiedt. Je voorkomt een dubbele data invoer ermee.

Related post