Alles over groothandels

 Alles over groothandels

Er rijden steeds meer busjes van verschillende groothandels over de weg en de borden rijken steeds hoger naar de lucht. Als je hoort hoe goedkoop de producten in groothandels zijn, zou je je bijna inschrijven bij de KvK om hier gebruik van te mogen maken. Maar hoe is de groothandel nou eigenlijk bestaan en waar is het nou precies voor? In dit artikel leer je de basis van groothandels begrijpen en dat begint millennia geleden.

Het ontstaan van de groothandel

Het idee van de groothandel zien we al terugkomen ten tijde van de oude Egyptenaren. Dit ondernemende volk staat dan ook bekend om de goed georganiseerde samenleving en economie. Als ontwikkelaars van de hiëroglyfen, schreven de Egyptenaren alles strak op. Voornamelijk hemelse verhalen over hun leiders én voorraden van bedrijfjes. Afspraken werden ook steeds meer in schrift geschreven, om ervoor te zorgen dat de handelaar niet afgezet kon worden. De eerste groothandelaars in deze tijd kochten zelf hun waar in, in naburige en verre landen. De karavaan is een eerste vorm van de groothandel, waar waardevolle producten werden ingekocht en kleine ondernemers deze konden opkopen om vervolgens duurder te verkopen in hun kraam.

Hoe werkt een groothandel

Het idee van de groothandel is vrij simpel; de eigenaar koopt bij de producent goederen op, het liefst in grote hoeveelheden, zodat de producent geld bespaart en het voor een lagere prijs kan verkopen. Door deze lage inkoopprijs, kan de eigenaar van de groothandel zelfs met een behoorlijke winst de producten alsnog goedkoper aanbieden dan een reguliere winkel. Zij kunnen dit doen, omdat de groothandel een specifieke doelgroep dient die vaak specifieke producten nodig heeft. Een groothandel voor hoveniers zal bijvoorbeeld meer heggenscharen, tuinslangen en lappen gras te koop aanbieden dan je kunt vinden bij een tuinwinkel. Door deze specialisatie kunnen ze gerichter producten inkopen en al hun ballen in één mandje gooien. Hoewel dit vaak wordt afgeraden, is dit juist perfect voor de groothandel, omdat ze zo alleen het publiek aantrekken die écht hun producten regelmatig nodig zal hebben.

Waarom een groothandel ideaal is

Een groothandel kent voor ondernemers grote voordelen. Niet alleen kunnen ze vaak grote hoeveelheden van hetzelfde product inkopen, waardoor ze altijd in het bezit zijn van de juiste materialen om hun bedrijf draaiende te houden, de prijzen van deze producten liggen ook een stuk lager bij de groothandel. Vaak kun je rekenen op een prijs die ongeveer gelijk is aan de prijs in de winkel, maar dan zonder de BTW. Daarnaast hoef je maar naar één winkel voor je benodigdheden. Een chef hoeft alleen naar een groothandel in voedsel voor de beste ingrediënten én alle kookbenodigdheden zoals ovenschalen en uitsteekvormen. Een hovenier hoeft alleen naar een hoveniers groothandel voor alle materialen voor de groenvoorzieningen als voor de materialen om speciale sproeiers aan te leggen in iemands tuin. Met één trip vind je dus alles wat je nodig hebt. Ideaal voor een ondernemer die vaak van hot naar her moet vliegen voor klussen. Doordat de ondernemer meer kan focussen op het ondernemen, is dit goed voor de economie en uiteraard is de handel van de groothandel hier ook voordelig voor. Groothandels zijn dus erg belangrijk voor het draaiende houden van ondernemend Nederland en de economie.

Related post