Brian Bout ‘blijft een kind in zijn hoofd’: “Passie en liefde zullen nooit weggaan”

 Brian Bout ‘blijft een kind in zijn hoofd’: “Passie en liefde zullen nooit weggaan”

 

Dance Valley is één van de bekendste dancefestivals van Nederland. Het festival is inmiddels al meer dan 25 jaar oud en is daarmee samen met Mysteryland het langstlopende  dance-evenement ter wereld. Nog altijd praat Brian Bout, directeur van organisator UDC Events, vol liefde over Dance Valley.

 

”Nooit gedacht dit als veertiger nog te doen”

 

Brian Bout is met zijn UDC Events bekend van diverse festivals. Naast Dance Valley is de evenementenorganisatie uit het Noord-Hollandse Purmerend ook bekend van festivals als Ground Zero, Dutch Valley en Latin Village. Al deze festivals trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers en zijn al lang niet meer weg te denken uit de Nederlandse festivalscene. Ondanks het feit dat Bout inmiddels al een veertiger is, is de liefde voor dancemuziek allesbehalve afgenomen in de loop der jaren.

 “Integendeel”, vertelt Bout lachend. “Na al die jaren ben ik in de eerste plaats nog steeds een hele grote liefhebber van dancemuziek, festivals en feesten. Bijna ieder weekend ga ik nog uit, vaak tot diep in de ochtend. Het is eigenlijk een combinatie van zakelijk en privé. Wanneer ik op een feest of festival ben, kijk ik er toch met een andere blik naar. Ik ben namelijk van mening dat je nooit uitgeleerd bent, ook niet op mijn leeftijd. Daarbij komt dat ik een kind blijf in mijn hoofd. Het gaat er maar niet uit, ik word maar niet volwassen”, vertelt Bout met een knipoog.

 Toch realiseert Bout zich wel degelijk dat het vrij uniek is dat hij op zijn leeftijd nog zo actief is in de evenementenindustrie. “Om eerlijk te zijn had ik twintig jaar geleden nooit gedacht dat ik dit als veertiger nog steeds zou doen. Toen dacht ik: ‘Het stopt heus wel een keer’. Inmiddels ben ik er echter 100% van overtuigd dat de passie en liefde nooit meer weg zullen gaan. Mensen bijeen laten komen en ze de ontlading van de werkweek geven blijft iedere keer weer een enorme kick geven. Ik houd ervan om bij te kunnen dragen aan het plezier dat al die mensen op festivals beleven.”

 

Rijke Dance Valley-geschiedenis met hoogte- én dieptepunten


Dance Valley zag in de jaren ’90 voor het eerst het levenslicht. Ondanks het feit het festival inmiddels tot de meest succesvolle van het land behoort, ging het organiseren van het evenement lang niet altijd van een leien dakje. “Neem de editie van 2001. Dat jaar kwamen er ruim honderdduizend bezoekers op het festival af. Tot op de dag van vandaag is dit wat betreft het bezoekersaantal de meest succesvolle editie. Na afloop ontstond er echter een gigantische wolkbreuk”, aldus Bout.

 “Onze bezoekers waren natuurlijk enorm zomers gekleed. Door deze wolkbreuk raakten zij echter compleet doorweekt. Al snel las en hoorde je in diverse media dat mensen onderkoeld waren geraakt. De media bliezen het behoorlijk op allemaal. Als je onderkoeld bent, ben je namelijk in levensgevaar. Die dag is echter geen enkele bezoeker in levensgevaar geweest”, verzucht Bout. “Desalniettemin waren de berichten die over het festival verschenen allesbehalve prettig. De editie van 2001 hebben we dan ook als een absoluut dieptepunt ervaren.”

 

”De laatste jaren doen we wat we zélf leuk vinden”

In de daaropvolgende jaren volgde er volgens Bout een dip in het succes van Dance Valley. “Er kwam zoveel concurrentie bij dat we ons afvroegen of we het nog wel goed deden. We begonnen steeds meer te twijfelen aan hetgeen we deden en lieten ons meesleuren door eenheidsworsten, waarbij we vergaten onze eigen koers te varen. Hierdoor kwam Dance Valley in het slop terecht, wat ik vreselijk vond om te zien.”

 Hoe Bout er met UDC Events voor zorgde dat Dance Valley de dip weer te boven kwam? “Simpel, door gewoon te doen wat we zélf leuk vinden en ons niet laten meesleuren door wat anderen doen. Het organiseren van Dance Valley doen we volledig op onze eigen manier, een manier die uniek is. Dit had als gevolg dat de bezoekers op hun beurt weer voelden dat de passie weer helemaal terug is, en juist dát is waar het allemaal om draait bij het organiseren van succesvolle festivals.”

 

 

Related post