Gratis advocaat vinden

 Gratis advocaat vinden

Dreigt er ontslag? Is er een arbeidsconflict ontstaan? Of heb je simpelweg een vraag over het arbeidscontract? Dan kan het handig zijn informatie in te winnen bij een advocaat. Helaas is er de misvatting in Nederland dat advocaten altijd duur zijn, en dat bij de eerste vraag de teller al begint te lopen. Gelukkig is dat niet echt zo. Sterker: sommige advocaten werken gratis.

Wat te doen bij dreigend ontslag?

Veruit de meeste verzoeken aan advocaten gaan over het arbeidsrecht en over ontslagen worden. Wanneer je bent ontslagen of ontslagen dreigt te worden, is het belangrijk om niets te tekenen, tot je in contact staat met een advocaat. Controleer alvast of er een ontslagvergunning is. De werkgever moet een dergelijke vergunning hebben van het UWV.

Blijf ondertussen beschikbaar voor werk. Zo voorkom je dat de werkgever je ontslaat onder de noemer ‘verwijtbaar handelen’; dat kan negatieve gevolgen hebben voor een uitkering. Vraag in alle communicatie om schriftelijke bevestigingen.

Kan een advocaat helpen?

In het geval van dreigend ontslag of een arbeidsconflict, is het heel verstandig een advocaat in te schakelen. Met een advocaat in de arm, staat de werknemer sterker. Een ontslag mag namelijk niet zomaar plaatsvinden. Daarnaast blijkt dat werkgevers verrassend welwillig worden, op het moment dat een advocaat zich kenbaar maakt. Bovendien heeft een advocaat de juridische kennis om de zaak tot een goed einde te leiden.

De ervaring leert dat mensen die ontslagen dreigen te worden, of net ontslagen zijn, niet in de beste financiële positie zijn een advocaat in te schakelen. Hiervoor is gelukkig een oplossing: een gratis advocaat.

Gratis advocaat zoeken

Een gratis advocaat (ook wel ‘pro deo advocaat’ of ‘advocaat onder toevoeging’) genoemd staat de werknemer gratis bij. De kosten van de advocaat, worden betaald door de overheid. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Zo mag de werknemer bijvoorbeeld niet meer dan 29.400 euro per jaar verdienen. Het kan zijn dat er wordt gevraagd om een kleine bijdrage, maar vaak betaalt men helemaal niets.

Je kunt een gratis advocaat vinden bij verschillende advocatenkantoren. Vraag naar een ‘pro deo advocaat’ en bespreek de mogelijkheden.

Related post