Wat gebeurt er met je als je te weinig slaapt?

 Wat gebeurt er met je als je te weinig slaapt?

We weten allemaal dat een goede nachtrust zeer belangrijk is. Jammer genoeg lukt het veel van ons niet om 8 uur slaap per nacht te hebben. Als dit een lange tijd aanhoudt heb je hogere risico’s op veel verschillende gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je nachtrust te verbeteren. Zo kan je een goede matras aanschaffen maar ook een natuurlijk Latex kussen kopen. Om je nog meer voor de risico’s te behoeden van een slechte nachtrust zijn er hier een paar scenario’s die kunnen gebeuren als je niet goed en genoeg slaapt.

Obesitas

Mensen die dagelijks minder dan 8 uur slaap krijgen hebben een verhoogde kans op obesitas. De reden hiervan is eigenlijk heel logisch. Als jij niet genoeg hebt geslapen ben je moe maar je lichaam heeft wel energie nodig om de dag door te kunnen komen. Die energie haal je dan uit eten. Juist omdat je moe bent, is je lichaam meer op zoek naar ongezond eten met veel suikers om je op die manier snel van energie te voorzien. Jammer genoeg krijg je hierna juist een nog grotere dip.

Depressie

Tijdens het slapen maakt ons lichaam veel verschillende stofjes aan waarvan een daarvan serotonine is. Dit stofje hebben we nodig voor ons geheugen, zelfvertrouwen, slaap, orgasme, emoties en eetlust. Als je een chronische slaaptekort hebt, krijg je ook een chronisch tekort aan dit stofje. Hierdoor is de kans op depressie veel groter.

Concentratievermogen

Dit is een klacht die je al na een nacht te weinig slapen kunt ervaren. Ook hierbij heeft het weer allemaal te maken met de stofjes die we in ons lichaam aanmaken terwijl we slapen. Als je dus minder dan 8 uur per dag slaapt, zul je al snel ervaren dat jij je moeilijk kan concentreren en veel minder inspiratie hebt. Lichamelijke klachten zijn hier ook een gevolg van. Dit kan erg vervelend zijn als je bijvoorbeeld op je werk bent.

Related post