Wat zijn de kosten van een aanbouw?

 Wat zijn de kosten van een aanbouw?

Een aanbouw is erg populair in de huidige tijd. Het kan zorgen voor een vergroting van je leefruimte. Wel is er een verschil tussen een aanbouw en een uitbouw. Zo is een aanbouw een afgescheiden ruimte, welke tegen de woning is aangebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een garage, serre of wasruimte. Een uitbouw is een daadwerkelijke verlenging van de grote ruimtes. Zo vergroot je bijvoorbeeld je woonkamer. Zolang de bouwwerken zich aan de achterzijde van de woning bevinden, kan dit meestal vergunningsvrij worden uitgevoerd. Dit kan flink schelen in de prijs, nu sommige gemeentes een flink bedrag rekenen voor de verlening van een vergunning.

De kosten van een aanbouw

De belangrijkste factor in de kosten voor een aanbouw zit hem in de grootte van de aanbouw. Verder variëren de prijzen nog voor de stijl waarin wordt gebouwd en hoe de afwerking moet worden uitgevoerd. De basis van een aanbouw is een casco oplevering. Hierdoor is de geleverde ruimte wind- en waterdicht, maar zonder verdere afwerking. In het andere uiterste kan men de aanbouw helemaal op maat, volledig afgewerkt en ingericht laten opleveren. 

De startkosten van een standaard aanbouw varieert tussen de €16.000 en €19.000. Heb je een ouder en/of klassiek huis en wil je de aanbouw ook in deze stijl laten uitvoeren, dan variëren de prijzen tussen de € 17.000 en € 24.000. Een moderne stijl met strakke muren, veel glas en dus veel licht past goed in de nieuwbouwwoningen. De prijzen hiervan variëren tussen de € 18.000 en € 24.000.

Op maat, prefab of casco

Wilt u de kosten omlaag brengen, dan is een prefab aanbouw vaak goedkoper dan een op maat gemaakte aanbouw. Bij een prefab aanbouw worden standaardafmetingen en voorkeuren aangehouden. Hierdoor kan deze aanbouw soms al binnen één dag worden geplaatst. Ben je zelf een handige klusser, dan kan je ook prima kiezen voor een casco aanbouw. Je kan vervolgens zelf de vloer storten, de wanden en het plafond afwerken en schilderen. Alle werkzaamheden die je zelf kan doen, scheelt weer in de kosten van de aanbouw. Hiermee verlaag je vooral het aantal arbeidsuren voor jouw aanbouw. Zorg ervoor dat je meerdere offertes opvraagt en vergelijk deze. Ook hiermee kan je soms kosten besparen. Hou wel de voorwaarden en garanties goed in de gaten. Ook dit kan vaak verschillen per aannemer.

Related post