De grote verschillen tussen studeren in de VS en NL

 De grote verschillen tussen studeren in de VS en NL

Studeren aan een highschool in Amerika is zeer populair. Studeren in het buitenland is niet alleen leuk, maar ook goed voor je eigen ontwikkeling. Daarnaast staat het ook nog eens goed op jouw cv. Een studie in het buitenland verbreed ook je horizon. Je leert een hoop nieuwe mensen kennen met andere normen en waarden dan jij gewend bent. Er zijn belangrijke verschillen tussen Nederlandse en Amerikaanse universiteiten waar je goed rekening mee moet houden. Lees daarom dit artikel verder om een goed beeld te krijgen van de verschillen. 

De lengte van de opleidingen 

Het grootste verschil tussen studeren in Amerika en Nederland is de lengte van de opleiding. Een bachelor in Amerika duurt één jaar langer dan in Nederland. Wanneer je voor een Master gaat ben je er ook één jaar langer mee bezig. Een master duurt dus in totaal twee jaar. In Nederland is een master maar één of twee jaar. De reden dat een master en een Bachelor langer duren is omdat de opleidingen in Amerika veel breder van opzet zijn. Je behandelt dus meer onderwerpen en vakken. Voordat je begint met studeren in Amerika zul je in Nederland een keuze moeten maken. De kans is groot dat je gaat studeren op een universiteit waar niemand die je kent eerder gestudeerd heeft. Het is dus belangrijk dat je van te voren genoeg informatie op doet. 

Vakkenpakket

In Amerika is een vakkenpakket ook anders. In het eerste jaar heb je veel verschillende vakken in allemaal verschillende richtingen. Pas aan het einde van het eerste leerjaar geef je jouw studierichting aan. Je kiest dus pas later in welke richting jij je wilt gaan specialiseren. Ook zijn de opleidingen in Amerika veel creatiever en artistieker. Er wordt ook meer aandacht besteedt aan de communicatieve vaardigheden binnen de vakken. Daarnaast wordt er ook extra aandacht besteedt aan de studenten zelf, zodat de studenten hun kritische denkvermogen verder ontwikkelen. In Nederland volg je daarentegen veel specialistische vakken. Als je je meer wilt specialiseren op één onderwerp is Nederland boven Amerika sterk aan te raden.

De kosten

De kosten van een universiteit verschillen per land. Het collegegeld in Nederland is rond de €2.000 per jaar. De collegekosten zijn in Amerika veel duurder. Het collegegeld mag in Amerika door universiteiten zelf worden bepaald waardoor deze vaak veel hoger ligt. Zo bedraagt het collegegeld in Amerika bedraagt tussen de $ 26.000,- en $ 50.000,- per jaar. De extra kosten zijn ook wel rechtvaardig, aangezien er meer ondersteuning is en de faciliteiten zijn in Amerika vaak kwalitatiever dan in Nederland.

Related post