4 tips voor het verpakken van een pakket

 4 tips voor het verpakken van een pakket

Als je een pakket moet versturen kan je de veiligheid van de inhoud van het pakket enkel waarborgen door het goed te verpakken. Zonder een beschermende verpakking loop je het risico dat het product kapot gaat of beschadigd raakt tijdens het transport. Het pakket doorloopt namelijk allerlei fases waarbij het tegen een stootje moet kunnen. Het gaat bijvoorbeeld een bestelbus in waarbij het tussen allerlei andere spullen ligt, vervolgens gaat het door een centrum waarin alles wordt gesorteerd en vervolgens transporteert een busje het verder. De allereerste tip is om altijd de juiste noppen folie te gebruiken. Er zijn verschillende soorten naast de bekende doorzichtige noppen folie. Sommige soorten hebben bijvoorbeeld sterk isolerende eigenschappen die je product tegen schommelingen in temperaturen kunnen beschermen.

Kies voor dubbelwandig karton

Kartonnen dozen die dubbelwandig zijn bieden veel bescherming aan een product. Deze verpakkingsmaterialen zijn ideaal voor grotere pakketten en zijn eigenlijk sterker dan plastic dozen. Plastic kan namelijk splijten, terwijl dubbelwandige kartonnen dozen niet snel scheuren of inklappen. Ook beschermen deze dozen je product wanneer er bijvoorbeeld iets zwaars bovenop het pakket valt.

Houd ruimte over

Wanneer het product is ingepakt in noppen folie en je het in een doos wilt plaatsen, is het belangrijk dat je enkele centimeters ruimte overlaat tussen het product en de doos. In het algemeen is het voldoende om 2,5 cm over te houden tussen de noppen folie die om het product heen zit en de dubbelwandige kartonnen doos. Waarom is dit belangrijk? De ruimte zorgt ervoor dat de trillingen of schokken van bijvoorbeeld de bestelbus worden opgevangen. Wanneer je geen ruimte overlaat kunnen deze trillingen of schokken direct schade aan richten aan het product. Ruimte overhouden tussen de folie en de doos is dus vooral belangrijk bij producten die breekbaar of kwetsbaar zijn, zoals glas of aardewerk. 

Goed dichtplakken

Wanneer je het product dat je wilt verzenden helemaal goed hebt ingepakt in noppen folie en een dubbelwandige kartonnen doos is het tijden om de doos goed dicht te plakken. Het is verstandig om alle randen van de doos goed af te dichten met tape, en niet enkel de bovenkant. Dit beschermt de doos extra goed tegen regen, al is dubbelwandig karton zelf al sterk genoeg om tegen wat vocht te kunnen. Let erop dat plakband niet goed genoeg is in dit geval. Gewoon plakband is niet stevig genoeg, dus je kan beter verpakkingstape gebruiken om je pakket mee dicht te maken.

Related post