Wanneer is een beveiliger nodig?

 Wanneer is een beveiliger nodig?

Je wilt een evenement organiseren zoals een festival, braderie, buurtfeest of sporttoernooi. Wanneer moet je dan beveiliging inzetten? Dit antwoord verschilt per gemeente, maar de meeste gemeentes verplichten het inzet van beveiliging bij ieder evenement waar enigszins een risico op een incident is. Het hebben van havenbeveiliging bij een haven is ook verstandig.  

Wat is een beveiliger?

Een beveiliger is iemand die verantwoordelijk is voor het bewaken van de veiligheid binnen allerlei organisaties, van winkels en uitgaansgelegenheden tot overheidsinstellingen en luchthavens. Beveiligers zijn in te delen in drie groepen: toezichthouders, objectbeveiligers en evenementenbeveiligers. De eerste groep heeft een preventieve rol en houdt toezicht op publieke domeinen. Objectbeveiligers bewaken een specifiek gebouw of een specifieke persoon, zoals bekende mensen. We spreken dan van een persoonsbeveiliger of bodyguard. Evenementenbeveiligers zorgen voor een goed verloop van muziekfestivals, concerten, sportwedstrijden en andere festiviteiten. Is er kans op sprake van risico’s voor jouw pand of voor de mensen onderling, dan is het verstandig om een beveiliger in te huren.

Wat doet een beveiliger?

Beveiligers voeren vooral toezichthoudende en controlerende taken uit. Hun werkzaamheden zijn afhankelijk van de organisatie waarvoor ze werkzaam zijn. Het bewaken van een ruimte wordt ook door beveiligers gedaan. Zo komen er geen mensen binnen die niet toegestaan zijn tot de ruimte. Zo hebben ze ook de taak om te controleren van de bezoekers. Beveiligers mogen bezoekers fouilleren. De beveiligers houden ook cameratoezicht, hierdoor voorkom je diefstal, vernielingen en ongevallen. Een beveiliger kan ook ingezet worden als portier of receptionist. 

Waar werken beveiligers?

Beveiligers kunnen voor een beveiligingsorganisatie werken, die ze inzet voor de beveiligen van verschillende objecten. Ook kunnen ze intern bij een bedrijf in dienst zijn; in dat geval werken ze dus altijd op dezelfde plek. Voorbeelden van de werkomgeving van beveiligers zijn luchthavens, treinstations, rechtbanken, ministeries, parlementsgebouwen, concertzalen, discotheken, voetbalstadions, musea, kantoorgebouwen, havens en banken. Voor een persoonsbeveiliger kan de werkomgeving nog wat uitgebreider zijn. Personeel die met een beveiliger te maken krijgen zijn bijvoorbeeld: receptionisten, portiers, politieagenten, stewardessen, douanemedewerkers en conducteurs. Als je beveiliger wilt worden moet je één opleiding ervoor volgen. De eerste opleiding die je kan volgen voor begeleider begint bij niveau een. Met deze opleiding ben je getraind tot assistent begeleider. Dan is er de mbo niveau 2 opleiding tot beveiliger. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als evenementenbeveiliger of objectbeveiliger. De laatste opleiding op het mbo is de mbo niveau 3 opleiding tot coördinator beveiliging. Een coördinator beveiliging geeft leiding aan een team van beveiligers. Opleidingen tot beveiliger zijn er niet alleen op het mbo. Er is ook een opleiding op het hbo. Deze opleiding is er voor personen die zich bezig willen houden met veiligheid op een veel breder vlak.

Related post